Új okmányiroda nyílik Kecskeméten

Nyomtatóbarát változatSend by email
A régi TESCO áruházban 2010 első negyedévétől intézhetjük itt ügyeinket
2009-11-30 00:35

Kihelyzett okmányiroda lesz Kecskeméten, az egyik nagyáruházban. Mint azt Dr. Metzinger Éva jegyzőasszony elmondta: A Tesco-Global Áruházak Zrt. képviselője azzal keresett meg, hogy a nagyobbik kecskeméti üzletében (Talfája 1.) felajánlana a Polgármesteri Hivatal részére egy helyiséget kihelyezett okmányiroda létrehozása és működtetése céljából. A bérleti konstrukció kedvező, mivel sem bérleti díjat, sem közös költséget nem kell fizetni a helyiségért. A kihelyezett okmányiroda jelentős előrelépés lehet a polgárbarát, ügyfélközpontú közigazgatás területén, összhangban a Közgyűlés által elfogadott – a Polgármesteri Hivatal 2009. évi kiemelt céljait tartalmazó – 541/2008. (XII. 18.) KH. számú határozatában elfogadottakkal.

A kihelyezett okmányiroda révén lehetővé válhat az ügyfelek jobb színvonalon való kiszolgálása és tájékoztatása, az ügyintézési határidő további csökkentése, az ügyek hatékonyabb, gyorsabb intézése. Emellett valószínűsíthető, hogy a központi okmányiroda leterheltsége is csökkenni fog, ami szintén az ügyfelek megelégedésére szolgálhat.

A megkeresést követően részletes egyeztetések folytak a Tesco-Global Zrt-vel, különös tekintettel a biztonsági, adatvédelmi előírásokra. Másrészről felmérésre kerültek a szükséges belsőépítészeti kivitelezési munkálatok (asztalosmunkák, üvegezés, gipszkartonozás, bútorozás).

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (a továbbiakban: KEKKH) – kedvező Közgyűlési döntés esetén – hozzájárult a kihelyezett okmányiroda létesítéséhez. Két munkaállomás kerülne beállításra az irodában, ebből az egyik a központi okmányirodából (Rákóczi út 5.) kerül áthelyezésre, a másikat pedig bérleti konstrukcióban szerezzük be a KEKKH-tól. Szintén a Rákóczi úti okmányirodából kerül át az egyik használaton kívüli fényképfelvételező állomás.

A KEKKH-al kötendő szerződés szerint a munkaállomáshoz hozzátartoznak a perifériák is, nevezetesen egy tintasugaras okmánynyomtató, egy irodai nyomtató, egy lamináló és a szünetmentes táp. A szerződés tervezet szerint a hálózati eszközöket (router, switch) is a KEKKH biztosítja bérleti konstrukcióban. Szintén a KEKKH gondoskodik a helyi hálózat kiépítéséről, az eszközök költöztetéséről és üzembe helyezéséről is.

A kihelyezett okmányirodában kizárólag személyi okmány készítés történik (személyi igazolvány, lakcímkártya, útlevél). Az okmányiroda hétfőtől péntekig 10-18 óra között, szombaton és vasárnap 8-15 óráig tart nyitva, két ügyintéző fogadná az ügyfeleket.

Közlekedésigazgatási, népesség-nyilvántartási és vállalkozói igazolványokkal kapcsolatos ügyintézésre továbbra is kizárólag a központi okmányirodában lesz lehetőség. Ezen ügytípusok nagy részének előzménye van, melyek ügyiratai a Rákóczi úti okmányirodában találhatóak. Az ügyiratok mozgatása és tárolása azonban sem adatvédelmi szempontból, sem technikailag nem oldható meg.

A TESCO áruházban hétfőtől szombatig postaszolgáltatás működik, mely lehetővé teszi az eljárási szolgáltatási díjak csekken történő befizetését. Emellett a KEKKH, a kihelyezett okmányirodában egy ún. POS terminált telepítene, ami a bankkártyás fizetést is lehetővé tenné. Vasárnaponként postai szolgáltatás hiányában kizárólag bankkártyás fizetés lehetséges, melyről az ügyfeleket megfelelően tájékoztatni fogjuk.

Az okmányiroda kialakításához és az informatikai rendszer beállításához a költségek fedezetét a 2009. október 29-ei közgyűlésen elfogadott költségvetés módosítás biztosítja.

A nyitás időpontja 2010 első negyedévében várható.

Okmányiroda Kecskemét

A jelenlegi Okmányiroda Kecskeméten

A kalkulált (nem végleges) költségek az alábbiak:

Egyszeri költségek
Helyi hálózat kiépítése, eszközök költöztetése: 881.712 Ft
Bejárat üvegfallal lefedése (tűzálló, biztonsági üveg): 203.462 Ft
Üvegekhez szükséges keret: 446.250 Ft
Kétszárnyú üvegajtó (tűzálló, biztonsági üveg): 341.200 Ft
Gipszkarton fal kialakítása: 119.119 Ft
Lemezszekrény: 200.000 Ft
Bútorok: 500.000 Ft
Telefonvonalak bekötése: 50.000 Ft
Riasztó beszerelése: 200.000 Ft
Összesen:     2.941.743,- Ft

Rendszeres költségek
1 db munkaállomás bérleti díja: 42.137 Ft
Hálózati eszközök bérleti díja: 38.700 Ft
Hétvégi túlmunka kifizetése (64 óra/hó): 115.000 Ft + járulék
Rezsiköltség: 30.000 Ft

Összesen: 225.837,- Ft/hó

A fentiekre figyelemmel szükséges egyrészről Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala alapító okiratának módosítása, másrészről a módosított ügyfélfogadási idő miatt Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a Közgyűlés és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról 47/1998. (XII. 21.) rendeletének módosítása.

Hozzászólások

az szép és jo csak probáltam

az szép és jo csak probáltam hivni de sikertelenül ,akkor miért van irva ,hogy vasárnap is nyitva van?????? vagy az ott dolgozok inkäbb väsärolni mentek??????

nyilvánvaló üzleti fogás...

nyilvánvaló üzleti fogás... apa-anya elmegy a teszkóba.. apa ügyetintéz, anya bevásárol, mindenki jól jár...

Szép, részletes cikk. Jó

Szép, részletes cikk. Jó ilyen alaposságban olvasni.
Annak utánaszámolt valaki, hogy a TESCO-nak ez mennyire éri meg? Oké, ingyen adja a helyiséget, aminek az árát már réges-régen kitermelte, de az okmányirodába menő emberek szerintem igen nagy százaléka fog majd betérni vásárolni is: ami az áruház haszna.
Nem vagyok az újdonságok ellen és nagyon jó, hogy újabb okmányiroda lesz, sőt az a legjobb, hogy végre nem csak a központban élők élvezhetik az ügyintézés közelségét.
Jó lenne egy ilyen a "másik végre" is, a Pólus Rónába.