Mercedes dolgozó szeretnék lenni! Mit tegyek?

Nyomtatóbarát változatSend by email
Minden információ a Mercedes munkalehetőségekről
2010-02-25 19:00

Szerkesztőségünket nap-mint-nap kérdésekkel keresik meg a Mercedes-gyárral kapcsolatban, sőt önéletrajzokat, motivációs leveleket is kaptunk már a munkalehetőségekre jelentkezvén. Az alábbi cikkben arra vállalkozunk, hogy összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a jelentkezéssel, munkalehetőségekkel kapcsolatban. Korábbi cikkeinkben már bemutattuk a kecskeméti Mercedes gyárat, fórumtéma is foglalkozik a kérdéssel és honlapunkon is egy helyre gyűjtjük az állásajánlatokat, ezúttal a munkaerő toborzás és felvétel körüli témát járjuk körül.

Kecskemét Mercedes

Ilyen lesz a kecskeméti Mercedes?

A tervezett 2500 főből eddig körülbelül hetvenen írták alá a szerződést a céggel - mondta el Schmiedt László, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. HR menedzsere. "A vállalat többek között logisztika, minőségmenedzsment, műszaki üzemfenntartás és karbantartás, gyártás, informatika, emberi erőforrások, beszerzés valamint pénzügy és kontrolling területekre keres szakembereket. Több ezren jelentkeztek már eddig, 2010-ben mintegy 300 főt szeretnének felvenni, főként diplomásokat és technikusi végzettségűeket keresünk, a gyakorlat nem alapfeltétel. Akiket most alkalmazunk, ők lesznek a kulcspozícióban lévő kiemelt szakemberek, és ők adják át az ismereteket a többi munkatársaknak. Szakmunkások felvételét inkább a 2011-es évre tervezzük. Jelenleg gépészmérnöki, villamosmérnöki, közlekedésmérnöki, minőségbiztosítási mérnöki, vegyészmérnöki informatikai és egyéb mérnöki diplomával valamint pénzügyi, közgazdász és természetesen műszaki technikusi végzettséggel rendelkezők jelentkezését is várjuk." - mondta el a HR menedzser.

Mercedes

Gyakran ismételt kérdések a Mercedes munkalehetőségekkel kapcsolatban

Mennyire fontos a német nyelvtudás?

A leggyakoribb kérdés szokott ez lenni. Mindenképpen erős pozitívum a német nyelv ismerete. Viszont egy erős szakmai tudás esetén nem kell feltétlenül németül tudni, a munkavállalók a szükséges nyelvoktatást megkapják. Most is van mintegy húsz olyan alkalmazott, aki egyelőre nem gyakorol, csak napi 4-6 órában németül tanul. A tanműhelyben minden ki van írva magyarul is, a hiányos nyelvtudás miatt tehát senki nem akadhat el a tanulással. A későbbi masszív nyelvtudás viszont azért fontos, hogy a nemzetközi viszonylatban gördülékenyen menjen a munka.
Valószínűleg a szalagmunkások számára már ennyire sem lesz elvárt a német nyelvtudás, viszont az ő felvételük csak jövőre kezdődik majd el.

Milyen általános elvárásokat támaszt a német gyár a munkavállalók felé?

A végzettség belépőkártya egy beszélgetéshez, ezután a szakmai gyakorlatra koncentrálnak, a legfontosabb szempont pedig az elhivatottság. Legyen a pályázó motivált, megbízható, elkötelezett, magabiztos, önálló munkavégzésre képes, aki jó kommunikációs és problémamegoldó képességgel, logikus gondolkodásmóddal rendelkezik. Legyen nyitott a folyamatos tanulásra, képzésre és hosszú távra tervezzen.

Hogyan válasszunk pozíciót?

A Kecskeméten.hu "Mercedes munkalehetőségek" oldalán (http://kecskemeten.hu/mercedes-munka) válasszuk ki a nekünk szimpatikus állást. Ha nem találtunk megfelelőt, akkor sem érdemes búslakodni, hiszen ezen az oldalon három óránként frissítjük a munkalehetőségeket - amint a Mercedes megjelentet egy új pozíciót, az nálunk is rövid időn belül megjelenik.
Tehát, ha megtaláltuk a nekünk való álláslehetőséget, kattintsunk annak címére, majd a megnyíló új oldalon alaposan olvassuk el a tudnivalókat, elvárt tudásra vonatkozó információkat.

Hogyan jelentkezzünk a kiválasztott állásra?

Ha úgy gondoljuk, hogy az előbb kiválasztott állás ránk van szabva, ne késlekedjünk, a leírás végén található egyedi e-mail címre, vagy az oldal végén található "Onlinebewerbung" gombra kattintva küldjük el a kért információkat. A legtöbb esetben motivációs levél, önéletrajz és bizonyítványok másolatai kell, hogy képezzék a jelentkezési csomagot. Mindenképpen előny, némely esetben elvárás, hogy az első kettő a magyar mellett németül is elküldésre kerüljön.
Figyelem! Minden pozícíónál más és más e-mail cím kerül feltüntetésre, erre mindenképpen figyeljünk oda! Ha más állásra is szeretnénk jelentkezni, akkor az ott megadott konkrét email címre kell a pályázatot elküldeni. Az Onlinebewerbung gomb alatt viszont egy komplett program segítségével, a szükséges pontokon végigvezetve lehet jelentkezni a kiválasztott állásra.

Mercedes alapkőletétel

A kecskeméti Mercedes-gyár alapköve

Mi történik a jelentkezés után?

A jelentkezések elbírálása a német Mercedes honlap tájékoztatása szerint akár hat hónapig is eltarthat. Sok pozíciót hirdettek meg, de nem mindegyik munkakörre keresnek azonnal szakembert, ezért kell várni az értesítésekkel. Szerencsésebb esetben viszont akár napokon belül is visszajelezhetnek. Fórumunkban egy Olvasónk a következőket írta: "Engem már felhívtak telefonon még decemberben, rendes interjú kérdések, és még németül is beszélgettünk, azt ígérte hogy januárba visszahív és akkor mondja meg mikor mehetek interjúra. Azóta semmi.". Másikuk viszont azt írta, hogy "Én 2008 októberében küldtem el az önéletrajzomat egy állásközvetítő cégen keresztül Németországba a Daimler vállalathoz "mérnöki pozíció megjelöléssel" és csak 2009 nyarán vettem rész egy kiválasztási napon. Ott kaptam egy olyan visszajelzést hogy egy későbbi időpontban újra megkeresnek. Ez most 2010 januárjában meg is történt. Eddig már 2 interjún részt vettem, de még nem vagyok tagja a Mercedes csapatnak". Magyarán nincs általános tapasztalat, a lényeg, hogy várjunk türelemmel, több ezer munkavállaló közül próbálják meg kiválasztani a legmegfelelőbbet, ezért lehet, hogy már az első rostán kiestünk - érdemes érdeklődni és adott esetben újra jelentkezni.

Hogyan zajlik a kiválasztás?

Pozitív értékelés esetén részt kell venni a Mercedes által szervezett kiválasztási napon, ahol különböző logikai, szakmai, német és gyakorlati feladatokat kell megoldani, továbbá pszichológiai felmérés is a tesztek részét képezi. A gyakorlati oktatás mellett a kadafalvi tanműhelyben folyamatos a vizsgáztatás, zajlik a pályázók kiválasztása. A felvételi egy előzetes beszélgetést jelent telefonon, majd következik a kiválasztási nap (kb. 8:00-tól -16:00-ig), amire számítani lehet:

  • Logikai feladatok megoldása, fizika matek szakmai stb. (időkorláttal)
  • Német nyelvtudásra épülő feladatok (időkorláttal)
  • Gyakorlati feladatok
  • Szakmai interjú
  • Pszichológiai tesztek
Milyen arányban történik visszautasítás?

Különböző szintektől függ, hogy a jelentkezők hány százaléka felel meg az elvásároknak. A magas kvalifikációt igénylő területeken a jelentkezők 20 százalékát, középszinten 40-50 százalékot tudják alkalmazni az eddigi tapasztalatok szerint. Ez az arány azonban később, amikor már betanított munkásokat alkalmaznak, nyilvánvalóan növekszik majd.

Mától Frank Klein a Mercedes-Benz kecskeméti gyárának első embere

Frank Klein a Mercedes-Benz kecskeméti gyárának első embere

Mi történik akkor, ha felvettek?

A Mercedes egy oktatóbázist már kiépített, ahol a szakmai ismeretek mellett a cégkultúrába is betekintést nyerhet a szerencsés munkavállaló. A képzés több hónapos, mivel magát a szakmai kifejezéseket, technológiát és a gépek működtetését is el kell sajátítani és utána már a gyakorlatban alkalmazni. A betanulási folyamat a Sindelfingen és a Rastatt üzemek egyikében folytatódik, Németországban. Persze ez a képzés az elsőként felvett kb 500-600 munkatársra vonatkozik, akik a teljes képzésben részesülnek (ők alkotják a majd bázis csapatot) és majd ők adják át a szükséges információkat a később felvett dolgozóknak, valószínűleg ott már nem elvárás a német nyelvtudás. Összességében tehát egy több hónapos magyar és németországi képzési folyamat vár a felvett munkavállalóra.

Mennyi a fizetés?

Leginkább természetesen azon múlik, hogy hogyan tudtuk "eladni magunkat", ill. a tesztek eredményektől, a munkatapasztalattól és persze attól, hogy melyik pozíciót pályáztuk meg (szakmunkás, specialista, csoportvezető, mérnök stb.). Konkrét pénzösszegekkel azonban mi sem tudunk szolgálni, erre vonatkozó adat még nem szivárgott ki.

Hogyan lehet felvenni a kapcsolatot a Mercedes-gyárral munkaügyben?

Esetleges kérdések esetén 8:00 és 17:00 óra között a 76/301-018-as telefonszámon lehet érdeklődni a kecskeméti Mercedes-gyár illetékeseinél.

Út a Mercedeshez

Daimler út - út a Mercedeshez

Figyelem! Átverés veszély!

Sok csaló jelent meg az interneten, akik emelt díjas SMS-ben, vagy más módon kérik a jelentkezést, ajánlják a munkalehetőségekhez való hozzájutást. Még ha csak egy SMS áráról is van szó (ami száztól több ezer forintig is terjedhet), érdemes résen lenni!

További kérdések és válaszok

A Kecskeméten.hu "Mercedes munka és álláslehetőség tapasztalatok" fórumában több bennfentes Olvasónk is szívesen válaszol a feltett kérdésekre. Külön köszönjük Helper becenév alatt író Kedves Olvasónk segítségét, aki már több szinten résztvett a kiválasztási folyamatban és tanácsaival segíti a munkát kereső érdeklődőket. A fenti összefoglalóban is több helyen idéztünk tőle.
Újabb információk esetén természetesen ezen cikkünket frissíteni fogjuk.

További írások a témában: 

Hozzászólások

Hát gondolom azóta

Hát gondolom azóta rájöttetek, hogy a cég spórolni jött ide elsősorban Magyaro-ra...egy év után jöttünk el, erre nem lehet jövőt alapozni....itt a németek járnak jól az olcsó munkaerővel. Az autókat pedig nem a magyar piacra termelik üzenem annak aki válságot emleget.

Szia! Mondanál erről bővebb

Szia!

Mondanál erről bővebb információt ha megkérnélek?

Előre is köszönöm!

Erről mondanál bővebb

Erről mondanál bővebb információt ha megkérhetnélek?

Üdvözlök Mindenkit! Én fél

Üdvözlök Mindenkit!
Én fél éve adtam be az Önéletrajzomat tartós munkanélküli lévén a Munkaügyi központon keresztül,a Munkaközvetítőkön(3) keresztül,közvetlen a gyárhoz interneten és mivel 2 családtagom is ott dolgozik,Ők személyesen is leadták az illetékeseknek a jelentkezésemet a céghez.A mai napig nem kaptam tőlük visszajelzést,hogy effektíve munkába állhatnék.Pedig a jelentkezésemben fel van tüntetve,hogy korábban végeztem a végzettségemnek megfelelő szalag melletti munkát is.A gyermekem is pályaválasztóként arra orientálódik.

Mindíg a megfelelő embert

Mindíg a megfelelő embert kell keresni. Határozottan kell viselkedni, mert minden 'üzletben', így egy állásinterjún is, sok múlik az első benyomáson. Ráadásúl egy állásinterjún nem valamiféle árucikket kell eladnod, hanem saját magadat!! Semmi esetre nem szabad stresszelni. Egy állásinterjú sem nehezebb, mint megtanulni kerékpározni! A kreativítás, az optimizmus, egy öszinte mosoly, egy kedves szó sokmindenre megoldást jelenthet, átlendithet a nehézségen! A 'száraz tudálékosság' unalmas és szintelen! :)

Kedves Andi,sajnos ez tényleg

Kedves Andi,sajnos ez tényleg így működik. A Májszterek felveszik a pereputtyukat,régi munkatársakat és annak gyerekeit (:)),menyét,feleségét stb. Így szépen kialakul egy kollektíva,mindenki eszi a főnök szarját és nyal neki,az meg nem félti a pozícióját. Ennél csak rosszabb lesz,ha elmennek a németek. Remélem találsz munkát!

Ez itt egy nagy rakás semmi.

Ez itt egy nagy rakás semmi. A kérdésekre ki az aki érdemben válaszolna? Hétszer jelentkeztem a gyárba több éves gyártósori tapasztalattal. Ebben munkaügyi központon keresztül is kétszer. Semmi. Nem tudnak a képzettségemnek megfelelő állást biztosítani a mai napig sem. Kecskeméten élek, a mercibe állítólag jó tanfolyamot végeztem munk. közp. által. Kérdezem én Ki vagy Kik döntenek az emberek sorsáról. Miféle tudatlan senkik akik eldöntik ki az akit felvesznek. Gondolom valami fiatal taknyok, aki felveszik a retyerutyájukat minden tudástól függetlenül. Hatvanból, Nyírségből és az ország mindenféle városából vettek fel embereket, a helybeli meg dögöljön éhen. Van néhány ismerősöm akik életükben nem dolgoztak gyártósoron mégis felvették őket. Vagy akik éppen leérettségiztek, sosem dolgoztak még semmit és mégis felvételt nyertek. Hogy a fenébe van ez? Valaki adjon már választ valami elfogadhatót!!!!

Ez itt egy nagy rakás semmi.

Ez itt egy nagy rakás semmi. A kérdésekre ki az aki érdemben válaszolna? Hétszer jelentkeztem a gyárba több éves gyártósori tapasztalattal. Ebben munkaügyi központon keresztül is kétszer. Semmi. Nem tudnak a képzettségemnek megfelelő állást biztosítani a mai napig sem. Kecskeméten élek, a mercibe állítólag jó tanfolyamot végeztem munk. közp. által. Kérdezem én Ki vagy Kik döntenek az emberek sorsáról. Miféle tudatlan senkik akik eldöntik ki az akit felvesznek. Gondolom valami fiatal taknyok, aki felveszik a retyerutyájukat minden tudástól függetlenül. Hatvanból, Nyírségből és az ország mindenféle városából vettek fel embereket, a helybeli meg dögöljön éhen. Van néhány ismerősöm akik életükben nem dolgoztak gyártósoron mégis felvették őket. Vagy akik éppen leérettségiztek, sosem dolgoztak még semmit és mégis felvételt nyertek. Hogy a fenébe van ez? Valaki adjon már választ valami elfogadhatót!!!!

Nem kellett volna idejönnöd

Nem kellett volna idejönnöd sem!

A Mercedes gyár ugyanaz mint

A Mercedes gyár ugyanaz mint az esztergomi Suzuki gyár.Rabszolgák vagyunk nevetséges pénzért. A mocskos suzukiba 4 évet húztam le.

Nem. Sajnos túlképzett vagy

Nem. Sajnos túlképzett vagy túl nagy a tapasztalatod nem tudnak annyit fizetni mint amennyit érsz.Különben is négy csavar meghúzásához nem kell csak hat elemi két első meg négy második.

Nem. Sajnos túlképzett vagy

Nem. Sajnos túlképzett vagy túl nagy a tapasztalatod nem tudnak annyit fizetni mint amennyit érsz.Különben is négy csavar meghúzásához nem kell csak hat elemi két első meg négy második.

munkat keresek? beszerzes,

munkat keresek? beszerzes, logisztika A, B, C, E, T, jogositvannyal aki tud kerem segitsen? koszonom.

A legjobb helyen

A legjobb helyen keresel,gratulálok hozzá!

gyártósori összeszerelö

gyártósori összeszerelö munkakör érdekel.2 müszak nem lényeg

Tisztelt Ügyintéző! Azt

Tisztelt Ügyintéző!

Azt szeretném kérdezni hogy egyik ismerősöm 9 önéletrajzot adott be, meg van a megfelelő végzettségei is, és nem tudja mi az oka hogy nem veszik fel. Én személy szerint is sok olyat tudok hogy semmilyen szakirányú iskolai végzettsége nincs csak érettségi, se tapasztalat semmilyen téren mert tavaly esett ki az iskolapadból. De ápolónő, fodrász és még egyéb végzettséggel is tudok hogy felvettek embereket pedig életükbe se dolgoztak összeszerelőként. Ennek szeretném tudni az okát, hogy ki dönt ilyen ügyekben és ki az akihez fordulni lehet ez ügyben. Ugyanis a szerencsétlen munkanélküli folyamatosan keresi az állásokat már restell érdeklődni is mert még csak válaszara se méltatják. Én viszont szeretnék a végére járni, mert főnöke mindenkinek van, és választ szeretnénk.
Segítő közreműködésüket előre is köszönöm.
További kellemes és szép napot.

Szeretnék ha valaki tudna

Szeretnék ha valaki tudna nekem segíteni hogy lehet jelentkezni a Mercedes gyárba előre is köszi.

Nem hiszem, hogy Te kellesz,

Nem hiszem, hogy Te kellesz, túlképzett vagy szerintem.

Nem.

Nem.

Igaz nem tartozom a

Igaz nem tartozom a pálykezdök csapatába de kiváncsi lennék rá hogy harminc év karosszéria lakatos képesitéssel és öt éve csak veterán autók teljes körü restaurálásával foglalkozással lenne esélyem.

Sziasztok! Sofőrt nem

Sziasztok!

Sofőrt nem keresnek?
Vagy anyag beszerzőt ?

Üdv: Róbert

Vigyázat ujabb csaló a neten

Vigyázat ujabb csaló a neten !VERES VIKTOR ÉS SINDEL HENRIK Gipszkartonozni viszik az embereket majd mikor a fizetés jön nincs szükség tovább az emberekre. Nem fizetnek , a telefont nem veszik fel , jelenleg 8-ember jelzett vissza hogy honapok ota nincsennek kifizetve. Jelen pillanatban azt álítják a gyár fizetés képtelen. Teljesen lejáratják a Kecskeméti Mercedea gyárat, szégyent hoznak az építöiparra. Naponta cserélödnek az emberek nekünk személy szerint 25.000. nem tudnak kifizetni , mert azt mondják a gyár nem tud fizetni november ota.

Jelentkezz, és megtudod. Nem

Jelentkezz, és megtudod.
Nem értem miért kérdezitek meg, hogy a fórumot olvasók szerint van-e esélyed. Ha ilyen határozatlan vagy, azt sehol nem nézik jó szemmel. Legyen bennetek egy kis önállóság, mert anélkül semmire nem mentek. Ezt nem bántásnak szánom. Amúgy jelentkezz, és akkor majd kiderül minden. Sok sikert kívánok hozzá!

sziasztok! szerintetek

sziasztok! szerintetek autótechnikusi végzettséggel lenne-e esélyem a mercedes-nél állást kapni? autó elektronikai műszerész végzettségem már megvan, most csinálom a technikusit. Pályakezdőként lehet-e esélyem?

Miért nem olvastok vissza

Miért nem olvastok vissza ,
Write only emberek ??????

Ha ez nehéz, akkor a többi is az lesz...

http://career.daimler.com/dhr/wms/index.php
jobb oldalon standort: Kecskemét
...ott van minden ajánlat.....

:(

Sziasztok én is szertnék

Sziasztok én is szertnék érdeklödni hova lehet az önélet rajzomat beadni?
köszike

szeretnek a Mercedes gyár

szeretnek a Mercedes gyár dolgozója lenni, mint karosszérialakatos.

Sziasztok! Szeretném megtudni

Sziasztok!
Szeretném megtudni hogy hova kell beadni az önéletrajzot? B, C, D, E, PÁV II, Nehézgépkezelői, 5t gáz, 10t dízel, 6t hátfal, teherautóval szerelt daru jogosítványokkkal rendelkezem.
Válaszukat előre is köszönöm.
József

Szia! Ez

Szia!
Ez megfelel?
Mercedes-Benz: Gépkezelö és üzemeltetö a Gyártás területén (60097) - Bediener/in und Betreiber/in im Produktionsbereich Werk Kecskemét, Ungarn (60097)

A fenti megnevezést keresd a köv. linkben,vagy válogass:
http://career.daimler.com/dhr/wms/index.php

Sziasztok ! Szeretnék

Sziasztok !
Szeretnék érdeklődni,hogy hová tudnám beadni az önéletrajzot ,mint gyártósori összeszerelő .
Válaszokat köszönöm Attila .

szeretnénk dolgozni a páromal

szeretnénk dolgozni a páromal én 4 éve a suzukiban dolgozom a párom már 6 éveén a festőben a párom a hegesztőben hogyan juthanánk be?

Sziasztok! Azt szeretném

Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy az önéletrajzomat, milyen címre kell elküldeni és elég e a magyar nyelvű is vagy kell németül is.
Köszi Balázs

Akkor pályázz neked is annyi

Akkor pályázz neked is annyi mint másnak!

Még annyit hogy 10 évet

Még annyit hogy 10 évet dolgoztam
Minősitett heg vagyok ,A fiam pedig fiatal karosszéria lakatos.

Közép vezető voltam a suzuki

Közép vezető voltam a suzuki hegesztő uzemében.

Formen 1
Formen 2 kinevezésem van.
Szeretnék a mercibe dolgozni.

Sziasztok! Én Cnc

Sziasztok! Én Cnc gépkezelőként dolgozok egy svájci cégnél(élhajlító, cnc eszterga, plazmavágó, ill. egy excenterprés, és egy csőhajlító is az én kezem alá tartozik), szerintetek lesz ilyen munkakörben felvétel? De átképzés is érdekel!

Én az Audi-bol szeretnék

Én az Audi-bol szeretnék átmenni !

Oda ne jelentkezz mert olyan

Oda ne jelentkezz mert olyan nincs, mivel a kasztni önhordó ! :) Amit te akarsz az a Fharwerk rész !

Én pedig a hegesztőüzembe

Én pedig a hegesztőüzembe mennék tapasztalt kasztnis szakemberként.

tudtommal őket csak jövőre

tudtommal őket csak jövőre kezdik el felvenni

sorra mennék, lehetőleg az

sorra mennék, lehetőleg az alváz szerelő részlegre